Rechtbanken Midden-Nederland en Noord-Holland wijzen vonnis in procedures overcompensatie

Amsterdam – 18 juli 2025 – Na de eerdere uitspraak van de Rechtbank Amsterdam in de procedure tussen Stichting Open Nederland (SON) en Platalea B.V. waarin SON in het gelijk is gesteld, en is geoordeeld dat Platalea B.V. is tekortgeschoten in haar verplichtingen en overcompensatie diende terug te betalen, hebben ook de Rechtbanken Midden-Nederland en Noord-Holland vonnissen gewezen tegen twee andere testaanbieders.

Na afronding van “Testen voor Toegang” heeft Stichting Open Nederland (SON) in het kader van de afwikkeling van de contractuele afspraken met testaanbieders, alle betrokken testaanbieders onderworpen aan een grondige controle. SON heeft onderzocht of de aan de testaanbieders uitbetaalde overheidsgelden – gelet op hun verrichte diensten – in rekening mochten worden gebracht en of de testaanbieders hun diensten in voldoende mate hebben kunnen verantwoorden. Ten aanzien van enkele testaanbieders blijkt dat zij hun diensten niet op de juiste wijze hebben verricht en/of hun facturatie (in voldoende mate) hebben kunnen verantwoorden. Hierdoor is sprake geweest van overcompensatie bij de uitbetaling van de vergoedingen, als gevolg van te beperkte inzet van en ten onrechte gefactureerd personeel.

Vonnis Rechtbank Midden-Nederland
De Rechtbank Midden-Nederland heeft op 9 april 2025 bij tussenvonnis geoordeeld in een zaak tussen SON en een testaanbieder, die in opdracht van SON teststraten exploiteerde. De rechtbank heeft vastgesteld dat de testaanbieder structureel te weinig personeel heeft ingezet en onvoldoende inzage heeft gegeven in de personeelsinzet. Volgens de rechtbank was de testaanbieder op basis van de overeenkomst met SON verplicht om per operationele testafnameplek minimaal 2,5 personeelsleden beschikbaar te hebben. Omdat de testaanbieder niet aan deze verplichting heeft voldaan en ook zijn informatie- en verantwoordingsplicht heeft geschonden, heeft de rechtbank geoordeeld dat de door SON gevorderde (gedeeltelijke) ontbinding van de overeenkomst is gerechtvaardigd. De rechtbank heeft de testaanbieder opgedragen om nadere stukken te overleggen, zodat kan worden vastgesteld welk bedrag aan SON moet worden terugbetaald. De verwachting is dat de rechtbank later dit jaar vonnis zal wijzen.

Vonnis Rechtbank Noord-Holland
In de procedure bij de rechtbank Noord-Holland stond SON tegenover een andere testaanbieder, Alegria Health Nederland B.V. en haar bestuurder en aandeelhouder. In tegenstelling tot de rechtbanken Amsterdam en Midden-Nederland, oordeelde de rechtbank bij eindvonnis van 24 juni 2025 dat deze testaanbieder niet had hoeven begrijpen dat zij de overeenkomst diende uit te voeren op de wijze zoals door SON betoogd en dat tekortschieten door de testaanbieder niet is komen vast te staan. De vorderingen van SON zijn om die reden afgewezen. Omdat SON het oneens is met de uitgangspunten van dit vonnis en deze haaks staan op de overwegingen van zowel de rechtbank Amsterdam als de rechtbank Midden-Nederland, stelt SON hoger beroep in tegen dit vonnis bij het Gerechtshof Amsterdam.

Hangende de juridische procedures deelt SON geen verdere details met anderen dan betrokken partijen.

media@stichtingopennederland.nl